Ik heb een brede en toch specialistische achtergrond op het gebied van ouderschap, gehechtheid, persoonlijke ontwikkeling, onderwijs (en onderwijsvraagstukken), aangevuld met onder meer Human Design. Ik heb een liefde voor leren en ontwikkelen! Ik vertel je graag hoe ik mijn visie, ervaring en expertise integreer.
In mijn visie is leren geen lineair traject dat zich voltrekt binnen de muren van een klaslokaal of volgens een vastgesteld curriculum. Ik geloof dat leren een intrinsiek, doorlopend proces is dat voortkomt uit de natuurlijke nieuwsgierigheid en ontdekkingsdrang die in ieder mens aanwezig is. Sterker nog: we worden er allemaal mee geboren!
Kinderen hebben van nature de behoefte om de wereld te begrijpen, te experimenteren, en grenzen te verkennen. Dit gebeurt moeiteloos en vanzelf – mits ze zich veilig, vrij en verbonden voelen.
Ik zie opvoeding en onderwijs als een verlengstuk van deze natuurlijke staat. Wanneer kinderen zich in een omgeving bevinden waar gehechtheid en vertrouwen de basis vormen, ontvouwt hun potentieel zich zonder de noodzaak van externe sturing of prestatiedruk. Het is niet aan ons als ouders of opvoeders om hen te maken, maar om hen te zien, te ondersteunen en ruimte te geven voor hun eigen ontwikkeling.
Alles begint bij gehechtheid.
Onze basis in gehechtheid beïnvloedt de manier waarop we leren, groeien en relaties met anderen aangaan. Gehechtheid vormt de basis voor zelfvertrouwen, nieuwsgierigheid en autonomie. Vanuit deze veilige basis kunnen kinderen de wereld verkennen, leren ze vrijuit en voluit hun emoties te omarmen, en durven ze terug te keren naar een veilige haven wanneer dat nodig is.
In mijn benadering van opvoeding staat emotionele beschikbaarheid centraal. Dit betekent dat je als ouder of opvoeder aanwezig bent – niet alleen fysiek, maar ook emotioneel. Door te leren luisteren naar de signalen van je kind, bied je een omgeving waarin het zich gezien, gehoord en begrepen voelt.
Fouten maken, twijfelen en opnieuw verbinding maken horen hierbij. Ik geloof niet in perfect ouderschap, maar in intentioneel ouderschap: opnieuw aanwezig zijn – keer op keer. Het is de relatie die telt.
Human Design is, in mijn optiek, geen antwoord op alles of voldongen feit. Ik zie Human Design als een instrument dat taal geeft aan wat we diep van binnen al voelen.
Human Design biedt inzicht in hoe energie werkt, hoe beslissingen worden genomen en hoe we onze plek in de wereld innemen. Voor ouders is het een krachtig middel om hun kinderen beter te begrijpen zonder hen in hokjes te plaatsen. Het helpt ons om te herkennen waar de natuurlijke kracht van een kind ligt en waar het kwetsbaar of beïnvloedbaar is.
Maar – en dit is cruciaal – in mijn visie is Human Design geen basis voor opvoeding. Het is een aanvulling op de relatie die je al hebt met je kind. Wanneer de basis in gehechtheid stevig is, ontvouwt het design van een kind zich vanzelf. Human Design kan ons ondersteunen om deze processen te herkennen en er met zachtheid en nieuwsgierigheid op te reageren.
Voor ouders die hun kind via Human Design dieper willen begrijpen, geloof ik dat de focus moet liggen op observeren, niet sturen. Je volgt wat zich aandient, zonder verwachtingen te projecteren. Dit betekent dat je de unieke flow van je kind respecteert en daarin meebeweegt, zonder in te grijpen of iets te forceren.
Ouderschap is een dans tussen bewust aanwezig zijn, de natuurlijke flow volgen en met intentie ruimte geven aan wie je kind werkelijk is.
Onderwijs gaat voor mij dus niet over ‘naar school gaan’ (al kan dat er ook bij horen), maar over de optimale situatie voor een kind om zich vrij te kunnen ontwikkelen. En dat ziet er voor ieder kind anders uit: dat kan in een klas met leeftijdsgenootjes, in een thuisonderwijssituatie op maat, en dat kan er uitzien als ontscholen (of unschooling).
Ontscholen betekent niet het afwijzen van school, maar het loslaten van de overtuiging dat leren enkel waardevol is wanneer het gestructureerd en getoetst wordt. Ontscholen is een proces van terugkeren naar de natuurlijke staat van leren en het loslaten van vastgeroeste ideeën over prestaties en vooruitgang. Dit geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor ouders. Ontscholen vraagt om zelfreflectie en vertrouwen in het natuurlijke vermogen van je kind.
Thuisonderwijs biedt een kans om leren te verweven met het dagelijks leven. Het is geen school aan de keukentafel, maar een leeromgeving die zich aanpast aan het gezin en het kind.
Of een kind nu naar school gaat of thuis leert, de essentie blijft hetzelfde: het kind kan zich pas optimaal ontwikkelen wanneer het zich veilig, vrij en verbonden voelt. Als ouder fungeer je als veilige basis en de facilitator van het natuurlijke leerproces, niet als leermeester die het pad bepaalt.
De ontwikkeling van je kind is voor mij niet anders dan de ontwikkeling van jou. De behoeften die aan de basis liggen van wat ons drijft zijn immers voor ons allemaal hetzelfde. Door je eigen energie en patronen te herkennen kun je bewuster aanwezig zijn bij je kind en de gehechtheidsrelatie versterken.
Uiteindelijk is opvoeden voor mij een proces van samen groeien. Het gaat niet om wie het meeste weet, wie de oudste is of wie de controle heeft, maar om de relatie die je opbouwt en de veilige ruimte die je creëert waarin je kind zichzelf kan zijn. Vanuit deze visie begeleid ik ouders om de kracht van gehechtheid, Human Design en bewust ouderschap te omarmen – om zo bij te dragen aan de natuurlijke ontwikkeling van hun kind en zichzelf.Kirsten | de Oermoeder
Als expert in hoe mensen leren en ontwikkelen, relaties, en gehechtheid, help ik jou (generatie-)patronen te doorbreken zodat jij eindelijk kan zijn wie jij werkelijk bent. Omdat je jouw diepste behoeften leert kennen, maak je al jouw relaties mooier… met jezelf, in je gezin én in je werk.
Inspiratie en inzichten over opvoeden en relaties, Human Design en leven vanuit je ziel.
Je kan je op ieder moment weer afmelden door op de link in de mail te klikken. Door je aan te melden ga je akkoord met het privacybeleid.
Als je vragen hebt of meer wilt weten over mijn aanbod en diensten, dan hoor ik graag van je.
Zoek je een maatwerk oplossing? I’ve got you, en anders tip ik je bij wie je vindt wat je zoekt.
Liever contact via Instagram? Stuur me dan een bericht via @de.oermoeder.
Dankjewel.